Sommarbio i Rålis 2018

Sedan många år arrangerar Stockholm Filmfestival sommarbio i Rålis i mitten av augusti (de senaste åren samtidigt som Stockholms Kulturfestival).

Filmerna är gratis och vädret är oftast behagligt i augusti såvida det inte regnar. Filmvisning brukar börja klockan 21 (eftersom det är utomhus och det behöver vara tillräckligt mörkt), men aktiviteter brukar finnas några timmar innan. Ifall man vill kan man köra en picnic i anslutning till film.

De senaste årens tema har varit 'Rymden' (2015), '70-tal' (2016), '80-tal' (2017) och i år blir temat '90-tal'. De brukar publicera programmet på sin webplats och sociala medier under sommaren. Jag gissar att många i likhet med mig associerar ett antal filmer till '90-tal'.


Programförslag

Jag är varken anställd av festivalen eller delaktig i deras planering, men ifall jag hade varit 'program-diktator' för årets sommarbio hade jag valt några av följande filmer:

Utöver dessa skulle jag inte bli förvånad över Pulp Fiction (1994, USA, 2h 34m, manus och regi: Quentin Tarantino) eller Wild at Heart (1990, USA, 2h 05m, manus och regi: David Lynch) eftersom festivalen varit välvilligt inställda till Quentin och David genom åren.

Ifall man istället målar med de breda penslarna och väljer populära och lättsmälta rullar för att maximera mängden publik:


2017-08-16 Git Scheynius

2015-08-12 Git Scheynius och Christer Fuglesang

2017-08-16 Git Scheynius och Lina

2017-08-16 Git Scheynius

Huvudfestivalen

Ifall man känner sig som en filmnörd utöver det vanliga och befinner sig i 08området i November kan man överväga Stockholms filmfestival. Dels får man något som de kallar medlemsvisningar utspridda över året - som väsentligen är förhandsvisningar av sånt som är på väg upp på den ordinarie repertoaren. Men höjdpunkten är 12 dagar film i November, från alla världsdelar, i de flesta genres, av både nya och etablerade filmskapare. Dessutom erbjuds ett antal Face2Face med personer bakom några av festivalens filmer. Följande trailer är en favorit, även om den har ett par år på nacken:Volontär?

Ifall man vill se festivalen ur ett annat perspektiv så kan man fundera på ifall man vill hjälpa till (med bonusen att få 'kika bakom kulisserna'). De är en handfull anställda över året - men i samband med både sommarbion och huvudfestivalen (och junior som brukar ligga på vårkanten) har de behov av ett antal projektanställda och volontärer.