Jimmie (2018)

Jimmie (2018, Sverige, 1h 30m, manus och regi: Jesper Ganslandt, Kritiker) är ett drama av Jesper Ganslandt. Jag tyckte den var intressant och tänkvärd. Varken någon 'skrattfest' eller 'Hollywood 101' - men filmen upplägg var annorlunda på ett bra sätt!

Regissörens vision var tydligen enligt följande linjer: 'Det här är en serie händelser berättade ur ett barns perspektiv. Några av dem är grymma och orättvisa mot personerna i berättelsen, andra är hinder som måste övervinnas. Men sett med Jimmies ögon så förvandlas de, han varken dömer eller avfärdar. Istället för det som vi vuxna kanske skulle uppleva som överväldigande sorgligt eller bara svårt, så verkar Jimmie hitta nyfikenhet och styrka i de mest oväntade situationer.
Filmen är löst baserad på verkliga händelser och vittnesmål från familjer som tvingats fly från sina hem. Jag ville återberätta deras historier i en lite annan miljö. För att se om vi känner samma sak, eller någonting annat, när det är ett barn som heter Jimmie som flyr för sitt liv. Jag tycker alltid det är sunt att ändra perspektiv, att kliva in i en annan värld om än bara för ett ögonblick. Och då är filmens kraft enastående!'