Flykten från New York (1981)

Escape from New York (1981, USA, 1h 39m, manus och regi: John Carpenter, AllMovie, Box Office Mojo, Kritiker, Metacritic, Rotten Tomatoes, Wikipedia) är en rulle av John Carpenter. I några av birollerna ser man skådisar som Lee van Cleef, Isaac Hayes, Ernest Borgnine och Harry Dean Stanton.

För mig är det en klassiker, jag ser den ibland och tycker fortfarande den har sin charm. Men samtidigt förstår jag att det sannolikt beror på att jag var tonåring när jag såg den första gången, och att de som inte var unga på 1980-talet kanske har en annan relation till filmen.

Escape from LA (1996, USA, 1h 41m, manus och regi: John Carpenter) var en uppföljare som jag tycker var sunkigt usel. Däremot släpptes en homage: Escape from New Jersey (2010, USA, 0h 42m, manus och regi: Chris R. Notarile) som jag tycker är skaplig givet förutsättningarna. Den finns exempelvis på youtube och vimeo.

Det har pratats om en remake/reboot i väldigt många år, men hittills har den inte konkretiserats. Fast på senare år har det kommit en del indikationer på att den kanske ändå blir av: