Stockholm Filmfestival 2018

Stockholm Filmfestival startade i november 1990 och äger rum årligen sedan dess. Festivalåret har kompletterats med sommarbio, medlemsvisningar och juniorfestivalen.

12 dagar i November

Stockholm Filmfestival erbjuder film från många genres, alla världsdelar, av både nya och etablerade filmskapare samt ett antal Face2Face med personer från några av årets filmer.
Eftersom man inte hinner se alla filmer får man hitta på någon strategi för att optimera sin festivalupplevelse. Jag personligen tycker Face2Face är en del av charmen, och sedan försöker jag hitta de filmer jag tror ligger mest i linje med min filmsmak fast som kanske inte kommer upp på den ordinarie repertoaren (eftersom jag tänker att jag kan se de filmerna ändå). SFF grupperar filmerna i sitt program i sektioner, och hittills har jag alltid hittad intressanta/underhållande film i 'American Independents' och 'Twilight Zone' - men även i övriga. Flera år har de haft en 'Horror Night' som jag brukar försöka pricka in.
2017-11-07 Git Scheynius och Dan Laustsen och Alice Bah inviger SFF17
2017-11-08 Git Scheynius och Dan Laustsen inviger SFF17
2017-11-08 Git Scheynius och Dan Laustsen inviger SFF17
2016-11-09 Git Scheynius och Ken Loach inviger SFF16

Ett axplock av årets titlar som jag är nyfiken på

Climax (2018, Frankrike, 1h 35m, manus och regi: Gaspar Now, All Movie, Kritiker, Meta Critic, Rotten Tomatoes, Wikipedia).
Lords of Chaos (2018, England/Sverige, 1h 52m, manus och regi: Jonas Åkerlund, All Movie, Meta Critic, Rotten Tomatoes, Wikipedia).
Suspiria (2018, Italien/USA, 2h 32m, manus och regi: Luca Guadagnino, All Movie, Box Office Mojo, Kritiker, Meta Critic, Rotten Tomatoes, Wikipedia) är en remake av Suspiria (1977, Italien, 1h 32m, manus och regi Dario Argento, Kritiker, Meta Critic, Rotten Tomatoes, Wikipedia).
Tumbbad (2018, Indien, 1h 44m, manus och regi: Rahi Anil Barve och Adesh Prasad, Rotten Tomatoes, Wikipedia).

Medlemsvisningar

Utöver festivalen i november ingår även drygt tio medlemsvisningar, som väsentligen är förhandsvisningar av filmer som är på väg upp på den ordinarie repertoaren. Ett par av de medlemsvisningarna är:
At Eternitys Gate (2018, USA, 1h 51m, manus och regi: Julian Schnabel, All Movie, Box Office Mojo, Kritiker, Metacritic, Rotten Tomatoes, Wikipedia) är ett biografiskt drama av Julian Schnabel om sista tiden i Vincent van Goghs liv.
Mademoiselle Paradis (2017, Tyskland, 1h 37m, manus och regi: Barbara Albert, All Movie, Kritiker, Rotten Tomatoes).

Tidigare program

Följande festivaltrailer har några år på nacken, men jag tycker den är rätt charmig:

Volontär?

Ifall man vill se festivalen ur ett annat perspektiv så kan man fundera på ifall man vill hjälpa till (med bonusen att få 'kika bakom kulisserna'). De är en handfull anställda över året - men i samband med både sommarbion och huvudfestivalen (och junior som brukar ligga på vårkanten) har de behov av ett antal projektanställda och volontärer.